De ce citim?

Dragul meu cititor, dacă am îndrăzni cumva, cândva, să legăm laolaltă toate cărţile din lume, ideile lor la un loc n-ar fi mai dense decât umbra oricăruia dintre sufletele oamenilor de pe pământ.
De ce citim ce citim? Pentru că facem puzzle-uri. Fiecare carte sau text care se adaugă listei noastre de lectură e doar o bucăţică pe care o potrivim în peisajul general, fără să ne dăm seama că poate, în felul ăsta, umbra devine mai densă sau ochii noştri mai dependenţi de ideile altora. Nu ne dăm seama că suntem supuşi aceleiaşi linii temporale, chiar dacă în puncte diferite. Nu vedem că nimic nu e nou sub soare, poate doar explicaţiile unor fenomene care au existat mereu dar care, probabil, atunci, demult, purtau numele de magie.
De ce citim ceea ce citim?
Pentru că ne place să credem că există loc de mai bine, de mai bun. Pentru că ne place cum alţii dau glas ideilor care ne bântuie dar pe care suntem incapabili să le exprimăm noi înşine. Pentru că, până la descoperirea unor moduri de a călători fizic în timp sau în alte universuri (dacă nu cumva ambele înseamnă acelaşi lucru) cititul rămâne singurul fel de a dispărea, măcar pentru o vreme, din realitatea noastră. Pentru că nu ştim cum să evadăm altfel.
De ce citim…Pentru că vorba scrisă rămâne încă ascunzătoarea ideală. Ca atunci când, neputând suporta un gol, punem mâna pe un stilou şi o agendă şi umplem paginile cu ceea ce ne-ar fi plăcut să citim în acele momente. Sau să trăim.
De ce?
În fond, şi dacă citim, şi dacă nu, dorinţa acelei oglinzi alcătuite din cuvinte rămâne în noi. Oricare ne-ar fi norocul de a dobândi acces la ceva scris de cineva sau de a ne vedea nevoiţi să umplem noi înşine paginile respective, legătura cu aceste cuvinte scrise rămâne aceeaşi – una de sânge, una de dor.

signature

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s