Când te doare sufletul de muzică

Ascultam deunăzi, dragul meu cititor, o piesă tare dragă mie nu doar pentru că e jazz, ci şi pentru că e interpretată de autorul ei, pianistul Fazil Say. Şi nu numai pentru motivele astea. Există, de exemplu, în piesa asta un moment absolut splendid (bine, există multe motive splendide, dar ăsta e primul care îmi vine în minte acum) la minutul 3:41, când se schimbă culoarea armonică a melodiei într-un mod pe cât de simplu, pe atât de minunat. Tehnic vorbind, se trece din tonalitatea minoră de bază în tonalitatea majoră omonimă. Muzicienii ştiu la ce mă refer, nu este un lucru ATÂT de neobişnuit.
În piesa asta însă, practic, schimbarea aceea, pregătită discret dinainte, este pur şi simplu extraordinară, cel puţin pentru sufletul meu. Am ascultat şi răs-ascultat piesa asta, şi inevitabil în acel moment se întâmplă în mine ceva asemănător schimbării macazului unei şine de tren, doar că spre un plan superior. Shift-ul ăsta (ca să folosesc un barbarism) reuşeşte mereu să mă dărâme şi să mă înalţe în acelaşi timp, dizolvându-mă în melodie şi trecându-mă în alte sfere.
Nu mă înţelege greşit, am o mare slăbiciune faţă de muzică şi “dizolvarea” asta nu e ceva care să nu mi se întâmple şi cu alte ocazii, în cazul altor piese sau interpreţi. Asta însă este de o splendoare aparte, poate şi pentru că Say este genul de pianist/muzician/artist desăvârşit, care se ignoră complet pe sine, punând mai presus de orice muzica, artă. Cu alte cuvinte, un creator adevărat. Indiferent ce cântă, e atâta viaţă în notele care îi curg din degete încât aproape că te doare sufletul…
O să las însă trăncăneala deoparte şi o să pun aici link-ul către piesa cu pricina. Eu o să îmi pun căştile înapoi în urechi, o să închid ochii şi o să încerc să uit, măcar deocamdată, că există durere.

signature

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s