Despre frigul schimbării

Azi a nins. Nu pentru prima dată anul ăsta, nu mai mult decât în alte dăţi. Nu mai frumos. Nu mai violent. Nu mai…nicicum. A nins şi atât. A viscolit puţin, a ieşit un strop de soare, a fost un pic de frig. M-am zgribulit puţin, am tras aer adânc în piept (atunci când vântul nu mi-a bătut din faţă) şi mi-am văzut de drumurile zilei. Acum e seară, a mai trecut un an peste moartea lui Nichita, au trecut două zile de la nişte alegeri dezamăgitoare şi în urechile mele curg muzici despre schimbări de inimi.
Ce se schimbă în noi, drag cititor, odată cu trecerea timpului? Se schimbă ceva? Mă refer la o schimbare adevărată, densă, majoră. O schimbare care să umple golurile sau să golească plinurile. O schimbare care să inventeze culori şi sunete şi arome. Sau care măcar să dea o formă zilelor. Şi când totuşi se întâmplă acea schimbare, e oare „de bine”? E „de rău”?
Unii ar zice că mă bântuie asemenea gânduri pentru că ne apropiem de sfârşitul anului. Alţii ar da vina pe lichiorul de fructe de pădure care zace în paharul golit pe jumătate lângă mine. Lăsând însă la o parte „de ce”-urile, gândurile în sine rămân acolo, chiar dacă uşor lichefiate precum zăpada de azi după câteva ore de la aşternerea ei pe pământul golaş.
Şi dacă nu se schimbă nimic ce se întâmplă? Cât timp putem rămâne în această imponderabilitate a fiinţei? A caracterului? A minţii sau sufletului? Eternitatea umană continuă să fie măsurată în secunde, şi atâta vreme cât acestea curg va exista şi riscul unei ultime secunde, a unui final. Schimbarea însă, de orice natură, rămâne chimică. De o chimie naturală, necesară, aspră şi proaspătă precum vântul rece al iernii. Mai devreme sau mai târziu ne îmbrăţişează şi o îmbrăţişăm şi devenim totuna cu ea. Şi nu doar o dată ni se întâmplă să ne întrebăm cu uimire în ochi de ce n-am acceptat-o mai curând…
signature

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s