Fotografii şi ciocolată

Mă uitam deunăzi prin nişte fotografii vechi de-ale bunicii, fotografii din acelea în care oamenii abia zâmbeau, pentru că dura mult până când imaginea se imprima pe suportul fotografic şi era greu să păstrezi aceeaşi expresie pe chip. Şi uitându-mă eu la fotografiile cu pricina, mi-am dat seama că de fapt preţiozitatea lor nu stă doar în faptul că sunt vechi (cu toate că, să fim serioşi, imaginile care au aproape 100 ani vechime pot fi considerate a avea o oarecare valoare…), ci mai ales în faptul că pe vremea aia nu se făceau fotografii pe bandă rulantă ca acum. Cunosc oameni care au făcut mai multe poze într-o zi decât a avut bunica mea făcute într-o viaţă. Pe vremea aia se făceau doar câteva poze, fiecare cu rostul ei, fiecare menită să planteze pe hârtie un moment special. Acum nu mai e aşa.
Da, e fain să ai multe amintiri, dar stau şi mă gândesc câte din acele mii de fotografii anuale personale ale tinerilor din ziua de azi vor ajunge să fie privite peste o sută de ani cu aceeaşi emoţie cu care privesc eu pozele bunicii. Şi nu neapărat emoţie datorată relaţiei de rudenie, ci datorată mai ales conştientizării trecerii timpului. Şi, în special, conştientizării trecerii timpului peste hârtia care păstrează pe ea acea clipă de atâta vreme dispărută.
La ora actuală majoritatea fotografiilor rămân la stadiul de imagine păstrată într-un HDD sau SSD sau pe un stick USB sau DVD sau naiba mai ştie ce alt suport digital special, amorţind cu eleganţă prin vreo cutie sau raft, sub straturi succesive de praf. Desigur, la fel se poate întâmpla şi cu pozele vechi, rătăcite prin cutii de carton „puse bine” pe şifoniere sau pe sub paturi sau prin sertare. Însă, cumva, parcă mai mare sfinţenie se regăseşte în momentele când atingi cu degetele fotografia aia veche şi îngălbenită decât în cele când priveşti pe un monitor ceva înregistrat cu ani în urmă. Cumva, atingerea aia fizică a hârtiei fotografice te poartă înapoi în timp. Sau cel puţin aşa mi se întâmplă mie. Şi călătoria aia în timp are pentru mine mereu un gust dulce-amărui şi catifelat, ca de ciocolată cu migdale. Ţie, drag cititor, nu îţi place ciocolata? 🙂

signature

 

 

 

 

Nota autoarei: fotografia afişată aici nu e personală, e una preluată din mediul virtual. Sunt sigură însă că şi originalul acelei fotografii păstrează în el acelaşi parfum ca al fotografiilor bunicii mele ;).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s